Сондата „Юнона, която преди дни успешно влезе в орбита около Юпитер, ще търси отговори на въпросите за планетната миграция, от какво е съставено ядрото на най-голямата планета в Слънчевата система и нейното магнитно поле.

Подробности и разяснения за „триумфа на инженерната мисъл” даде астрофизикът д-р Владимир Божилов в студиото на „Тази сутрин”.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-общо той описа сондата със сравнението „летящ двустаен апартамент” със слънчеви панели. Най-голямата опасност в подобна мисия е оцеляването по пътя към планетата. „В тези мисии най-трудното е първо сондата да бъде изстреляна, след което да влезе в орбита. Пътят минава с гравитационна прашка около Земята. Така се използва земната гравитация, за да се засили към Юпитер”, коментира Божилов.

По думите на астрофизика планетната миграция е една от най-големите загадки, а Земята също може да се е местила.

Снимка: btvnovinite.bg

Сондата ще събира данни и за магнитното поле на Юпитер до 2018 г., когато е краят на мисията. Интересното при планетата е, че се върти най-бързо в слънчевата система - един ден е 10 часа. В комбинация с металичния водород в центъра на планетата се получава огромно магнитно поле.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка от мисията „Юнона” показва кадър на планетата, заедно със спътниците Йо, Калисто и Европа. Последният е леден спътник и учени смятат, че може да има извънземен живот, коментира Божилов. Йо пък е най-вулканичната планета в цялата слънчева система и предстои да разберем много и за тези спътници.

В края на мисията си, „Юнона” ще изпрати последените данни към НАСА и ще поеме курс към атмосферата, където ще изгори.