Не за първи път Македония е изоставена от Европейския съюз, след като плаща за грешките на ЕС. Това казва с гневен тон македонският президент Георге Иванов в интервю за германския „Билд” по повод кризата на гръцко-македонската граница, където са блокирани хиляди мигранти от Близкия Изток.

"Нас никой не ни пита как сме преживяли през последните 25 години. Това е морализаторстване и лицемерие от страна на европейските институции, които сега обвиняват Македония.

Все още нямаме нито едно евро от Европа, другите страни напредват, Македония стои на едно място, така беше и по въпроса за НАТО. Вие ни превръщате в зверове, които ще вдигнат оръжие срещу наплашени и препатили хора, които идват от места, където животът им е бил  поставен под въпрос", казва Иванов.

Не сме в Шенген, а спираме нашествието на джихадисти

Георге Иванов напомня, че Македония не е член нито на ЕС, нито на Шенген, нито на НАТО. „Никой не ни иска. И въпреки това пазим Европа от една европейска страна, която изпраща нататък бежанците”, казва още президентът.

Той твърди, че Скопие е спасило Брюксел и от нашествие на джихадисти. Президентът заяви, че Македония е предложила обмяна на информация за предполагаеми джихадисти, но реакция не е последвала нито от Германия, нито от ЕС.

"Ако ние бяхме разчитали на Брюксел по въпросите на сигурността, а не на нашите сили, тогава потоци джихадисти отдавна щяха да са нахлули в Европа", подчерта президентът.

Той посочи, че македонските власти са конфискували от мигрантите 9000 фалшиви паспорти.

Иванов каза още, че страната му е похарчила над 25 милиона евро от парите на данъкоплатците в тази кризисна ситуация. И сега Евросъюзът изоставил Македония в беда, подобна на войната в Косово, когато съседката ни приела 360 хиляди бежанци.

Миграционната политика на Германия е провал

Миграционната политика на Германия и ЕС се оказа провал, смята Георге Иванов. „От гледна точка на хуманността Германия действа правилно, но от гледна точка на сигурността тя претърпя пълен крах“, категоричен е македонският държавен глава.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера осъди затварянето на Балканския път на бежанците. "Не може да се реши проблемът като се вземе едностранно решение", посочи тя.