През изминалата нощ терорист уби двама души и рани други петима при два атентата в столицата Копенхаген. Аудиозапис, разпространен от Би Би Си, е запечатал първата атака. Атентатите в Копенхаген събудиха пресните спомени от кървавото нападение срещу редакцията на „Шарли Ебдо” преди месец в Париж.

Има връзка между двете събития. Датската полиция твърди, че нападателят от Копенхаген е бил вдъхновен от парижките атентатори.

В 15,30 ч местно време, атентаторът открива огън по кафене към културен център, където се води дебат за религията и свободата на словото. Успява да избяга. Малко след полунощ нападателят прострелва фатално мъж от еврейски произход пред най-голямата синагога в столицата.

Рано тази сутрин властите забелязват заподозрения да се прибира у дома си - в работническия квартал в района на основната жп гара в града. Той започнал да стреля по полицията и е убит.


Засега се предполага, че извършителят е джихадист - от така наречените "самотни вълци", които действат независимо на европейска територия.

Любителски кадри запечатват първите минути след канонадата от изстрели срещу културния център. Убит е 55-годишен мъж, а двама са ранени. Първоначално се твърдеше, че нападателите са двама, но от записите на охранителните камери в района стана ясно, че заподозрян за атаката е един човек - облечен в тъмно яке, с шал и шапка, на видима възраст между 25 и 30 години, атлетичен. Носи автомат и има вид на арабин.

Късно през нощта, същият мъж открива огън по най-голямата синагога в Копенхаген. Убит е охранителят на храма. Говорител на местната еврейска общност твърди, че стрелецът се е държал като пиян - залитал е по улицата и е повръщал. Нападателят е ливидиран рано сутринта в близост до дома си. Поредният атентат срещу евреи в Европа принуди израелският пермиер да призове към масова еврейса имиграция.

Международната общност осъди остро атентатите. Датският премиер посети културния център и синагогата, за да поднесе цветя в памет на жертвите. Пред еврейския храм Хеле Торнинг-Шмит обяви, че датската еврейска общност принадлежи на Дания и страната ще направи всичко по силите си, за да гарантира сигурността на всички граждани.

Полицейското присъстиве остава засилено, тъй като все още властите търсят евентуални съучастници на терориста. В късния следобед датската полиция обискира интернет кафене в близост до мястото, където беше убит терористът. Съобщава се за двама арестувани, но не се знае, дали те имат връзка с атаките.

Не само Дания стана жертва на снощните атентати. Страх от терористично нападение принуди германските власти да отменят най-големия карнавал в Долна Саксония. Полицията получила сигнал за готвен атентат и призова 60 000 души, които се бяха събрали за днешното шествие, да се приберат по домовете си.

  • Терористът от Копенхаген делил килия с почитател на „Ислямска държава”
  • Задържан е пети заподозрян за атентата в Копенхаген
  • Четвърти арест след нападенията в Копенхаген миналия месец
  • Нов предполагаем съучастник на атентатора от Копенхаген
  • Стрелецът от Копенхаген бе изпратен с викове „Аллах е велик”
  • Ново свидетелство – как е загинал режисьорът в Копенхаген (ВИДЕО)
  • Датското правителство ще отдели 130 млн. евро за борбата с тероризма
  • Датското разузнаване имало данни, че атентаторът бил склонен на радикализация
  • Подозрителен пакет е намерен пред атакуваното кафене в Копенхаген
  • Бдение в Дания в памет на жертвите на ислямисткото нападение (СНИМКИ)