Американският Конгрес одобри окончателно изготвения от републиканците и демократите закон, който предвижда вдигане на тавана на дълга до 7 февруари, след като и Камарата на представителите също подкрепи закона, предаде АФП.

По-рано Сенатът прие споразумението с 81 ласа „за” и 18 „против”. Депутатите от долната камара на парламента приеха закона с 285 гласа „за” и 144 „против”. Спирането на дейността на правителствените служби струва на американската икономика 24 милиарда долара. Предстои последната стъпка - законът да бъде подписан от президента Барак Обама.

Междувременно, президентът Барак Обама обеща да подпише споразумението веднага щом то получи одобрение от Конгреса. „Когато споразумените пристигне на бюрото ми, ще го подпиша незабавно, за да отворим държавните институции и ще премахнем несигурността в бизнеса и народа ни”, коментира той.

Постигнатият компромис предвижда увеличаване на тавана на дълга до 7 февруари и временен бюджет до 15 януари. Така САЩ избегнаха риска да изпаднат в неплатежоспособност.

Законът гарантира подновяването на работата на държавните служби, които бяха затворени на 1 октомври. От началото на месеца 800 000 федерални служители не ходят на работа, защото държавата няма бюджет.

Постигнатото споразумение е поражение за консервативните
републиканци в Конгреса, които настояваха за големи промени в
здравната реформа, наричана "Обамакеър". Те използваха
повишаването на тавана на дълга и проблема с финансирането на правителствените ведомства като начин да постигнат отлагане или изтегляне на средства от "Обамакеър". В крайна сметка обаче републиканците се обединиха с демократите, за да сложат край на блокажа.