Управляващата в Северна Корея комунистическа партия ще проведе догодина първия си конгрес от 1980 г., предадоха ТАСС и ДПА, като се позоваха на държавни медии. Съобщението беше направено броени седмици след помпозните тържества на 10 октомври, с които беше отбелязана 70-годишнината на Корейската трудова партия (КТП).

Политбюро на КТП е решило Седмият партиен конгрес да се състои в началото на май 2016 г. Това ще позволи да "бъдат направени епохални промени в осъществяването на революционната кауза на Чучхе" – идеологията на партията. Повече подробности не бяха дадени.

Наблюдатели в Южна Корея обаче излязоха с хипотезата, че севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун може да използва конгреса, за да укрепи КТП, да издигне нови лидери на партията и да ѝ наложи нова политическа линия.

Последният конгрес на КТП преди 35 години официализира издигането в партийната йерархия на бащата на Ким Чен-ун, покойния Ким Чен-ир, който управлява изолираната комунистическа страна от 1994 г. до смъртта си през 2011 г.

Снимка: EPA

Същевременно южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че КНДР прокопава нов тунел на своя ядрен полигон, за да извърши нови изпитания на атомни устройства в бъдеще.

Новината идва два дни преди срещата на лидерите на Южна Корея, Япония и Китай в Сеул.

Полигонът се намира на източното крайбрежие на Северна Корея. Там вече бяха извършени три ядрени опита.

Неназован южнокорейски правителствен представител заявил пред Йонхап, че в обекта се наблюдава засилено движение на работници и машини, които работят по нов тунел.

"Фактът, че строят нов тунел, подсказва, че намерението е да извършат ядрен опит в даден момент", посочил цитираният източник. Той обаче добавил, че за момента няма доказателства да е в ход подготовка за непосредствено изпитание.