Вчерашната атака в Берлин, отнела 12 човешки живота, за втори път след трагедията в Ница през юли, използва тир, насочен срещу многолюдно множество.

Атаката с превозното средство се случи в 21:14 часа българско време. Нейната мишена, коледният пазар, е разположена на Брайтшайдплатц - до мемориалната църква "Кайзер Вилхелм" в центъра на Западен Берлин.

Пазарът се намира до най-оживената търговска улица в тази част от града. В този момент там има десетки сергии със стотици посетители.

Тепърва ще се уточнява с каква скорост се е движел, но свидетели разказват че е карал сравнително бързо. Камионът влиза близо 80 метра навътре в пазара и успява да прегази всичко по пътя си.

Както е известно над 50 души попадат под гумите му.

Какво представлява камионът? Той е шведско производство, модел „Сканиа Р450”. Двигателят е изключително мощен - 450 конски сили. Той е предназначен за превоз на големи товари в ремаркета. В случая е бил с ремарке с дължина над 8 метра. Височината е малко над 3.

Фирмата производител е дъщерна компания на швейдския концерн СААБ който от десетилетия произвежда камиони и леки автомобили.

За съжаление този камион послужи като ефективно оръжие в ръцете на терориста.