Излизането на Шотландия от състава на Великобритания би се превърнало в „болезнен развод”, при който получилата самостоятелност страна би загубила британската валута, въоръжените сили и достъпа до пенсионните фондове.

Това заяви британският премиер Дейвид Камерън в шотландския град Абърдийн в последната си реч преди референдума за шотландската независимост, съобщават световните агенции.

„Решението за независимост не би се превърнало в просто разделение на имуществото, то би било болезнен развод. Хората, които подкрепят кампанията за изход от състава на Великобритания рисуват цветна картина за това, как в Шотландия ще стане по-добре в много сфери. Но когато за нещо се казва, че е твърде хубаво за да е истина, там има и неистина. Моето задължение е да разкажа за последиците при избора на независимост.
Това означава, че няма да има повече единна валута, въоръжените сили, които са създавани с векове, ще бъдат разделени завинаги, нашите пенсионни фондове ще бъдат орязани. Границите ще станат международни и да ги преминеш няма да е просто. Повече от половината ипотечни кредити в Шотландия ще бъдат в чужда валута”, заяви Камерън.

Той за пореден път подчерта, че на 18 септември шотландците ще гласуват за бъдещето на идните поколения.

"Трябва много ясно да подчертаем, че няма връщане назад, няма втори опит. Това е окончателно решение. Ако Шотландия гласува с "Да", Великобритания ще се разпадне и ще тръгнем по различните си пътища", подчерта премиерът.