Жест към героите от Великата отечествена война или крещяща демонстрация на милитаризъм; шоу за любителите на военна техника или трибуна за геополитически послания – парадът за Деня на победата в Москва предизвиква различни реакции, но едно е сигурно: това е събитието, към което се насочват погледите на целия свят.

Точно в 10:00 часа на Червения площад ще излязат 10 000 военни и 135 бойни машини, а над тях ще прелетят 71 бойни самолета.

Ще можете да гледате цялото събитие на живо в ефира на bTV Action и на btvnovinite.bg.

През миналата година Москва използва 70-годишнината от победата над Третия Райх, за да покаже най-модерните си самолети, танкове, ракети, бронетранспортьори и др.

През 2016 г. обаче основен акцент вероятно ще бъдат подразделенията, които Русия изпрати в Сирия и които помогнаха на президента Башар ал-Асад значително да подобри позициите си в гражданската война.

Повечето западни лидери вероятно ще се въздържат от присъствие, но и политическите, и военните ръководства на всички големи сили на световната сцена със сигурност ще включат телевизорите. Какво ще каже Владимир Путин чрез тазгодишния парад – ще разберем след 10:00 часа на 9 май.