Стотици жители на украинския град на Лвов изпратиха в последния им път три сестри и тяхната майка, убити при руски удар, който пада в дома им - на стотици километри от фронтовата линия, разказа Ройтерс.

Седем са загиналите цивилни, а повече от 50 са ранените при удар с дрон и ракета в сряда – 4 септември.

Сред загиналите са Евгения Базилевич – на 43 години, и трите ѝ дъщери – 21-годишната Ярина, 18-годишната Дария и 7-годишната Емилия.

Хор оглася процесията към църквата, докато опечалените носят ковчезите със загиналите. Много от събралите се хора държат слънчогледи в ръце, които поставят върху телата на момичетата, а някои от присъстващите са облечени в традиционни украински ризи, коментира Ройтерс.

Бащата в семейството – 48-годишният Ярослав Базилевич, оцелява. Той прегръща опечалените до отворените бели ковчези на трите си дъщери и съпругата си. Лицето му е покрито с порязвания и синини, получени по време на атаката. Именно тези кадри попадат във фокуса на световните медии.

„Никога не съм срещала други такива хора в живота си“, казва Александра Петрюк, близка приятелка на една от по-големите сестри, стискайки букет от хризантеми и опитвайки се да задържи сълзите си.

Загиналата Евгения.

„Не разбирам защо трябва да е толкова несправедливо. Защо тяхното светло семейство трябва да умре така? За какво? Защо те?", пита още тя.

Русия отрича умишлено да е атакувала цивилни, въпреки че нейните сили са убили хиляди от тях по време на пълномащабното нахлуване, което Москва започна през февруари 2022 г.

Русия редовно нанася удари по цели в Украйна далеч от фронтовата линия, заявявайки, че вреди на способността на Украйна да се бие и уврежда инфраструктурата на страната.

В град Лвов беше обявен ден на траур в памет на седемте жертвите на руската ракетна атака. Пожари избухнаха в жилищни сгради и бяха нанесени щети на две училища. Ранените са десетки.