Говорител на израелското външно министерство потвърди медийни съобщения, че трима високопоставени дипломати на Израел са заплашени от принудителна предсрочна оставка.

Заради критики срещу политиката на премиера Бенямин Нетаняху вече е отзован посланикът на еврейската държава в Швейцария, съобщи ТАСС.

По думите на говорителя, Игал Гаспи, представлявал Израел в Швейцарската конфедерация, е критикувал в Twitter намерението на Нетаняху да произнесе на 3 март в Конгреса на САЩ слово във връзка с подхода на вашингтонската администрация към проблема с ядрената програма на Иран.

Дипломатът се опасява тази реч да не изостри противоречията, откроили се напоследък в отношенията между лидерите на Израел и на САЩ.

Критики към Нетаняху са отправили в електронни медии също така израелски дипломат в Индия и служител от централния апарат на външното министерство в Ерусалим, чиито имена не се посочват.

Според говорителя на министерството предстоят „дисциплинарни изслушвания”, след които тримата дипломати може да бъдат уволнени.

Днешното израелско ръководство смята, че администрацията на Барак Обама е поела грешен курс, неадекватен на заплахата, каквато представлява евентуалната военна насоченост на ядрената програма на Техеран.