„Ислямска държава” призова своите последователи да нападат граждани на Съединените щати, Франция и на другите съюзници, присъединили се към коалицията за борба с екстремистката групировка, предаде „Ройтерс”.

Говорителят на „Ислямска държава” Абу Мухамад ал Аднани заяви, че военната намеса на водената от САЩ коалиция ще бъде „последната кампания на кръстоносците”. „Ще бъдете разбити и победени, точно както всичките ви предишни кампании”, се казва в изявлението.

"Ако можете да убиете безверен американец, европеец, особено злобните и мръсни французи, или австралиец, канадец или всеки друг неверник… включително гражданите на държавите от коалицията срещу "Ислямска държава", тогава доверете се на Аллах и го убийте", каза още говорителят на групировката.

САЩ сформират международна коалиция за унищожаване на радикалната мюсюлманска група, която превзе големи територии в Ирак и Сирия и обяви халифат в сърцето на Близкия изток., като към нея се присъединиха редица държави, сред които Франция, Канада, Австралия.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че американското разузнаване няма данни бойци от групировката "Ислямска държава" да подготвят терористични актове срещу САЩ. В статия за вестник "Тампа бей таймс" той припомни, че лидерите на тази организация неведнъж са заплашвали Америка и нейните съюзници, но засега няма сведения за конкретни заговори на ислямистите срещу САЩ.

Европейската комисия днес също каза, че няма данни централата ѝ да е обект на заплаха от джихадисти. Твърденията за подобна заплаха се появиха, след като в края на миналата седмица в Белгия бяха арестувани членове на ислямистки организации, които са подготвяли атентати в различни части на страната. Медиите, а по-късно – и холандските власти, споменаха сред потенциалните цели на терористите и ЕК.

Франция не се страхува

След като „Ислямска държава” призова мюсюлманите да убиват жители на държавите от коалицията срещу джихадистите, френските власти увериха французите, че имат готовност да предотвратят нападения у дома

„Франция не се страхува, защото знае, че може да разчита на солидарността на всички френски граждани и на бдителността на силите на реда, които са най-добрият отговор на заплахата на „Ислямска държава”. Франция е подготвена да отговори на тяхната заплаха”, каза вътрешният министър Бернар Казньов, като добави, че силите за сигурност са „напълно мобилизирани”.

„Това не е първият път, в който Франция е заплашвана от терористични групировки, които атакуват ценности като толерантността… зачитането на човешките права и демокрацията, които Франция почита през дългата си история”, каза още той.

Франция се присъедини в петък към американските въздушни удари срещу джихадистите, които контролира големи части от Ирак и Сирия. Притесненията на френските власти са основно заради големия брой на французи, които отиват да се бият в двете страни и които може да се върнат във Франция и да бъдат заплаха за сигурността на страната.

Въздушните удари не са достатъчни

Само въздушни удари няма да са достатъчни за справяне с джихадистите от групировката „Ислямска държава", заяви бившият британски премиер Тони Блеър. В послание, публикувано на сайта на фондацията му „Тони Блеър фейт фаундейшън" бившият британски премиер отбелязва , че „екстремизмът не може да бъде изкоренен, без да се отиде там, където той се е появил, за да бъде сразен”.

Пратеникът на международния Квартет за Близкия изток, призова днес да не се изключва възможността за изпращане на войски на място за борба с джихадистите в Сирия и Ирак. Ако няма и физически сблъсък с тези хора, ще смекчим проблема, но няма да го решим, заяви бившият британски премиер.