Очаква се газопроводът "Северен поток 2" да бъде завършен до края на август. Това ще сложи точка на започнатия във вече далечната 2011 г. проект и макар и 98% от него вече да са завършени, пътят на неговото изграждане беше белязан от редица проблеми – дори повече, отколкото бихме могли да си представим, когато говорим за сътрудничество между пет европейски държави и външната намеса на САЩ.

Както често се случва в енергетиката и особено в сюжетите с участието на руски газ, тук има равни части икономика и геополитика.

Какво е "Северен поток 2"?

"Северен поток 2" е газопровод, който в момента се изгражда от Русия до Германия през Балтийско море. Той ще се движи успоредно с вече изградения "Северен поток" и ще удвои количеството газ, което се подава през Балтийско море, до 110 милиарда кубически метра годишно.

Целта му е да осигури на Европа устойчиви доставки на газ, като същевременно предостави на Русия по-пряк достъп до европейския газов пазар. Тpaceтo минaвa пpeз вoдитe нa пeт дъpжaви – Pycия, Гepмaния, Дaния, Финлaндия и Швeция.

Πo oтнoшeниe нa дължинa и ĸaпaцитeт тoй e пoчти идeнтичeн нa пъpвия „Северен поток”. Paзлиĸaтa e в тoвa, чe пpeминaвa пpeз южния бpяг нa Финлaндcĸия зaлив.

Кой и защо строи „Северен поток 2”?

Руският енергиен гигант „Газпром” е единственият акционер в консорциума “Nord Stream 2 AG” – компанията, която отговаря за изпълнението на проекта на стойност 9,5 млрд. евро. „Газпром” покрива и половината от разходите. Останалата част се финансира от пет западни компании: “Royal Dutch Shell”, “E.ON”, “OMV” и “Engie”.

"Северен поток 2" е част от десетилетните усилия на "Газпром" да диверсифицира възможностите си за износ в Европа, т.е. да заобиколи Украйна. Преди да бъде открит първият "Северен поток", Русия изпращаше около две трети от износа си на газ за Европа през тръбопроводи в бившата съветска република.

Влошените им отношения след разпадането на Съветския съюз обаче изложиха компанията на големи рискове. През 2009 г. спор за цените спря газовите потоци през Украйна за 13 дни (това се усети и у нас, като се наложи тецове да работят на мазут). Оттогава насам връзките между двете страни отново се влошиха заради Крим и Донбас и няма изгледи за скорошна нормализация.

Защо построяването на един газопровод отне десетилетие?

Още през 2011 г. "Nord Stream AG" започва оценка на проект за разширяване на "Северен поток". Година по-късно консорциумът подава заявление до правителствата на Финландия и Естония за проучване на трасето в техните подводни зони. Обмисля се дори допълнителни тръбопроводи да бъдат прокарани до Обединеното кралство, но скоро този план е определен като неосъществим.

През януари 2015 г. проектът е сложен "на пауза" за първи път. Тогава председателят на Европейския съвет Доналд Туск заявява, че "Северен поток 2" не отговаря на правилата на ЕС за диверсификация на енергийните доставки и ще подкопае ролята на Украйна като транзитна страна, в отговор и на призива на Полша и още няколко държави проектът да бъде спрян.

Две години по-късно "Газпром" подписва споразумение за финансиране с "Royal Dutch Shell", "E.ON", "OMV" и "Engie". Европейските енергийни компании осигуряват дългосрочно финансиране за 50% от общата стойност на "Северен поток 2".

Германия е първата страна, която издава разрешение за строителство и експлоатация на нейна територия през 2018 г., а Дания – последната, която се съгласява за полагането на тръбите в нейни териториални води, като това се случва едва в края на 2019г.

Как САЩ успя да спре изграждането километри преди финала?

Когато обаче изглежда, че вече няма пречки за завършването на проекта, Сенатът на САЩ одобрява законопроект в областта на отбраната, който предвижда налагане на санкции на компаниите, работещи по "Северен поток 2", макар и по това време газопроводът да е почти завършен.

Те предвиждат откази в издаването на американски визи и замразяване на американските активи на онези предприемачи и компании, които участват в строителството на "Северен поток 2". Причината е, че според американските законодатели той ще донесе милиарди долари приход на Русия, което би помогнало на президента Путин да разшири влиянието си в Европа.

Монетата, обаче, има две страни. За голяма част от Стария континент руските енергийни доставки са важна част от общия микс, без която особено в зимните месеци може да се стигне до колапс на производства и оставане на милиони домакинства на студено.

След като два швейцарски кораба, полагащи тръбите, се оттеглят от проекта заради заплахата от санкции от страна на САЩ, строежът на газопровода спира за срок от една година.

Новият американски президент Джо Байдън обаче реши да се откаже от решението за налагане на глоби на основната компания, стояща зад "Северен поток 2", взето по времето на неговия предшественик Доналд Тръмп, през май тази година. Той определи подобни действия като "контрапродуктивни" за бъдещите отношения на САЩ и Европа.

Идва ли краят на сагата "Северен поток 2"?

Преди дни изпълнителният директор на "Nord Stream 2 AG" Матиас Варнинг заяви, че строителните работи ще приключат до края на август, като целта е "пускането на газопровода в експлоатация през тази година".

Германия и САЩ искат да уредят спора за "Северен поток 2" възможно най-скоро. Американският външен министър Антъни Блинкен и германският му колега Хайко Маас подчертаха на 23 юни, след среща в Берлин, че искат "много бързо" да стигнат до резултати, които биха могли да бъдат подкрепени от САЩ.

Най-общо казано, усилията са в посока подпомагане на украинската енергетика за преход след секването на транзитните такси. Според анализатори това е цена, която голямата германска икономика може да плати, за да има достъп до газопровода.

Като възможна дата за споразумение се посочва посещението на канцлера Ангела Меркел при американския президент Джо Байдън в Белия дом на 15 юли. Ако това не се случи, до август трябва да се постигнат "приемливи резултати за всички страни".