1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Почти всички топлофикации работят на мазут (видео)

БГ Бизнес
 

Данните за консумацията на ток и за работата на топлофикациите са противоречиви

В петия ден от газовата криза бяха регистрирани рекордно ниски температури навън. Въпреки постепенното затопляне на парното, температурата в много домове все още е далеч от нормалната за живеене.

Данните за консумацията на ток в страната и за работата на топлофикациите са противоречиви, предаде репортерът ни Димитър Анестев. Според кризисния щаб в енергийното министерство консумацията на ток в страната през последното денонощие намалява.

Диспечерите на ЧЕЗ обаче отчитат, че натоварването снощи в Западна България отново е подобрило рекорда по консумация на електричество - над 2 300 мегавата.

Само в София през нощта сме натоварили мрежата малко над 1 200 мегавата. Успокояващ факт е, че броят на авариите по мрежата спрямо предишни дни намалява чувствително.

Диспечерите в ЧЕЗ очакват днес консумацията да намалее предвид подобрената работа на топлофикациите.

В момента почти всички топлофикации в София работят смесено на мазут и газ. Само ТЕЦ Изток подава 61 градуса, докато тази нощ подаваната температура от останалите ТЕЦ-ове в столицата е била 65 градуса. Очаква се до края на деня топлоподаването в София да се нормализира.

Топлофикацията в Плевен все още се подготвя за работа на мазут. Изходната температура, която се подава там, е 68 градуса. Топлофикациите в Шумен и Варна вече работят смесено на природен газ и мазут. (За Варна да останат същите стойности)

В Бургас продължава подгряването на мазута. Там подаваната температура е 74 градуса. В Пловдив изходната температура на топлоподаването е 76 градуса. Във Враца температурата на топлоподаването е 82 градуса.

Топлоподаването в Разград се нормализира. От снощи водата в радиаторите  е с температура 87 градуса. Необходимо е поне денонощие обаче, за да се затоплят и жилищата на хората.
Днес стайната температура в някои от тях варираше между 14 и 19 градуса.

Резервите от мазут, на които може да разчита Разград, са от 2003 година и при ограничителен режим на работа ще стигнат за 30-ина дни.

Всички абонатни станции  в Пловдив са пренастроени да подават максимално количество топлина, съобщиха от EVN. Вече втори ден Топлофикация работи на мазут и газ, температурата на водата, която излиза от централата вече е 75 градуса. По домовете на хората би трябвало отново да е по-топло, казаха от EVN.

Плевенската топлофикация е една от най-губещите от кризата в страната. Причината е в спирането на системата за производство на комбинирана  Енергия. Топлофикационното дружество вече има 560 тона мазут и може да премина на алтернативното гориво от 13 януари.

Болницата, социалните и здравни заведения, както и предприятията в Плевен получават необходимите количества енергия от топлофикация.

Въпреки, че топлоподаването се нормализира, много зрители се оплакват, че в апартаментите им продължава да е студено.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии