Първичният бюджетен излишък на Гърция за 2013 г. ще бъде близо 5 пъти по-висок от предвидения. Съгласно Европейската система за сметки, Атина ще отчете разлика между приходи и разходи в размер на 3.9 млрд. евро (2.1% от БВП) вместо предвидените 812 млн. (0.4% от БВП).

Данните бяха обявени в парламента от заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас. Бюджетният излишък се превърна в ключова пречка на преговорите, които Гърция води с международните кредитори за отпускането на още средства по спасителната програма за извеждане на страната от кризата, припомня БТА.

Последната оценка за напредъка на южната ни съседка се бави от септември м.г. насам заради спорове около това как Атина ще запълни дупката в бюджета си за тази година, която се оценява на над 1 милиард евро.

Гърция тиражира все по-нарастващи цифри за бюджетния излишък, но те все още не са категорични, тъй като трябва да бъдат потвърдени от Европейската комисия, която иска да види и данните за последното тримесечие на миналата година.

Христос Стайкурас каза, че разходите по програмата за държавни инвестиции през 2013 г. са възлезли на 6.65 млрд. евро (ръст от 540 млн. Евро на годишна база), а постъпленията от данъци са нараснали с 420 млн. евро, за да достигнат 3.7 млрд. евро.

От своя страна,  координаторът по управление на държавния бюджет Панайотис Лиарговас посочи пред бюджетната арламентарна комисия, че с потвърждаването на първичния бюджетен излишък през април ще бъде открит пътят и за намаляване на гръцкия дълг. Той подчерта, че без европейска и международна регулация дългът няма да остане устойчив.

От началото на кризата Гърция получи 240 млрд. евро финансова подкрепа по две спасителни програми от Международния валутен фонд и еврозоната от 2010 г. насам в замяна на съкращаване на разходи и осъществяване на реформи.