Нарастващ брой гърци си инжектират ХИВ вируса, за да могат да се възползват от месечна помощ от около 700 евро, според доклад, поръчан от Световната здравна организация (СЗО), цитиран от „Ал Джазира”.

Тенденцията се наблюдава в момент, когато населението продължава да се бори с изпадналата в безизходица икономика на страната. На този фон драстично се е вдигнал и броят на самоубийствата, а достъпът до здравни услуги се е свил.

„Тези негативни процеси в Гърция трябва да се приемат като предупреждение към други държави, подложени на значителни фискални ограничения, включително Испания, Ирландия и Италия”, пише в доклада.

Друга препоръка в него е да се намерят пътища за стабилизиране на финансовата ситуация в тези страни, без да се засяга здравеопазването.

Въпреки тежките мерки за икономии, предизвикали масови протести в Гърция, икономиката на страната продължава да пада надолу с безработица от 27%.

Убийствата и кражбите са се удвоили, нараства и проституцията, вероятно като отражение на финансовото състояние на държавата, твърди още докладът.

Според данните на СЗО почти половината на новите случаи са причинени от самозаразяване. Докладът обаче не обяснява откъде са взети тези статистики, няма и отговор на въпрос за коментар от страна на „Ал Джазира”.

Става ясно обаче, че докладът е поръчан, за да акцентира върху разликите между страните в Европа и да предложи мерки как да бъдат преодолени.

От пролетта на 2010 година Гърция е зависима от Международния валутен фонд и други европейски страни.
Строгите мерки не успяха да заздравят икономиката, но за сметка на това създадоха атмосфера на широк обществен гняв.

През септември хиляди излязоха на протест в Атина като част от двудневна стачка срещу поредните планирани съкращения, припомня „Ал Джазира”.