Гърция е поискала от МВФ да плати накуп в края на юни четирите си вноски за обслужване на дълга, които трябваше да плати този месец, предадоха Ройтерс и Франс прес.

МВФ потвърди, че е получила такова искане от Атина, посочи, че сумите възлизат общо на 1,6 милиарда евро и че новата дата за изплащането им е 30 юни.

Говорителят на МВФ Джери Райс припомни, че съгласно решение, датиращо от 70-те години на миналия век, членовете на Фонда могат да поискат обединяване на няколко плащания, ако поради административни проблеми не могат да платят сумата на няколко вноски.

Ако МВФ не се беше съгласил с искането на Атина, тя трябваше да плати първата дължима за юни вноска още утре, припомня Франс прес.

След среща с министри тази вечер гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че страната няма да приеме предложения от международните кредитори проект за споразумение, предаде ТАСС.

"Последните предложения на международните кредитори няма да бъдат приети. Нашите партньори трябва да разберат, че през последните пет години гръцкият народ изстрада много и поради тази причина някой трябва да сложи край на игрите за сметка на гръцкото население", каза още Ципрас.

Какво искат кредиторите

Според Ройтерс международните кредитори са поискали властите в Атина да се съсредоточат върху приватизацията на държавна собственост, да намалят пенсиите и да продължат с реформите на пазара на труда.

Ако Гърция приеме този план, кредиторите ще отпуснат 10.9 млрд. евро от неизползвани средства за спасяване на банки, които бяха върнати в Европейския фонд за финансова стабилност. По този начин правителството на Ципрас ще покрие финансовите нужди през юли и август.

ЕС и МВФ искат от Атина да намали разходите за пенсии с 1% от БВП и да обещае да не отменя законодателни реформи.

Кредиторите искат от правителството да набере 1.8 млрд евро, като увеличи ДДС за определена група стоки, в това число лекарства до 11%, а за други като електричеството – до 24%.

Споразумението предполага премахването на социално плащане към пенсионерите с нисък доход, известно като EKAS, което ще спести още 800 милиона евро до 2016 г.