Биохибриден робот използва електрически сигнали от ядливи гъби, наречени кралски тромпет, за да се движи и да усеща околната среда. Машината, разработена от интердисциплинарен екип от университета „Корнел“ в САЩ и университета във Флоренция в Италия, може да възвести нова ера на живата роботика, пише Индипендънт.

„Живите системи реагират на допир, на светлина, на топлина, дори на някои неизвестни, като сигнали. Ето защо си мислим: Добре, ако искате да създадете бъдещи роботи, как те могат да работят в неочаквана среда? Можем да използваме тези живи системи и всеки неизвестен вход, който постъпва, роботът ще реагира на него“, казва Ананд Мишра, научен сътрудник в лабораторията по органична роботика в Корнел.

Различните входни сигнали, като например ултравиолетова светлина, доведоха до различни резултати за начина, по който роботът се движеше. Видеозапис на един от роботите, управлявани от гъби, показва как той се движи бавно по повърхност чрез помпане на роботизираните си крака. Друг биохибриден робот използва система от колела, за да се придвижва.

Според изследователите съчетаването на тази мобилност със способността на гъбите да усещат химични и биологични сигнали може да се окаже полезно в редица приложения.

„Като отгледахме мицел в електрониката на робота, успяхме да позволим на биохибридната машина да усеща и да реагира на околната среда“, обясни Роб Шепърд, професор по машинно и космическо инженерство в Корнел.

Потенциалът на бъдещите роботи би могъл да бъде да усещат химическия състав на почвата в редовите култури и да решават кога да добавят повече тор, например, като може би ще смекчат последващите ефекти от земеделието като вредния цъфтеж на водораслите, добавя ученият.

Подробности за биохибридния робот са публикувани в списанието Science Robotics, в изследване, озаглавено „Сензорно-моторно управление на роботи, опосредствано от електрофизиологични измервания на гъбни мицели“.

Това не е първият случай на поставяне на жив организъм в тялото на робот, въпреки че използването на гъби може да предложи голям пробив в областта на биохибридната роботика поради способността им да растат и да оцеляват в сурови условия.

Предишни експерименти са включвали изкуствен мозък на червей, поставен в робот Lego, който е успял да пресъздаде движенията и намеренията на съществото.

По-рано тази година изследователи от Масачузетския технологичен институт създадоха машина, която е интегрирана с жива мускулна тъкан, за да усеща и да се адаптира към околната среда.