САЩ изпращат в Малайзия група служители на ФБР, които ще вземат участие в изясняването на причините за изчезването на пътническия самолет на "Малайзия Еърлайнз" край бреговете на Виетнам. Това съобщиха пред CNN представители на администрацията на САЩ.

Решението е било взето, тъй като на борда на пътнически самолет имаше и американци, както и за да се установи дали случаят нямам връзка с тероризъм. Такива подозрения се появиха, след като се установи, че на борда на самолета на път към Пекин не са били двама души – италианец и австриец, които били регистрирани за полета. В същото време техните паспорти според властите на Австрия и Италия, са били откраднати преди време.

Както беше отбелязано от медиите, двамата сега са в безопасност. Засега не са установени данни за тероризъм, посочват представители на американската администрация. Това обаче не е окончателното заключение, твърде рано е да се каже със сигурност, че няма такава връзка, посочват те.

В самолета са пътували мъже представили се съответно за италианеца Луиджи Маралди и австриеца Кристиан Козел – и двамата са обявили преди време паспортите си за изгубени в Тайланд. Този детайл плюс внезапното изчезване на самолета при ясно и спокойно време, навеждащо на мисълта за експлозия на борда, засили безпокойството, че машината е станала жертва на терористичен акт. Бойци на Ал Кайда са използвали подобна тактика с откраднати паспорти, за да се опитат да фалшифицират самоличността си, посочва АП.

Експерти обаче не изключват и следните варианти - отказ на двигателите, структурен дефект на самолета, екстремни турболенции, пилотска грешка и дори самоубийство на пилота. Ако все пак се окаже терористичен акт, Китай бързо ще обвини сепаратистите от Уйгурския район, както стана с масовото клане на гара в китайския град Кунмин, където загинаха 29 души, а близо 150 бяха ранени.

Междувременно стана ясно, че малайзийски спасители не са успели да открият никакви отломки от самолет в района в Южнокитайско море, където се бяха появили петна от масло и се предполагаше, че това е мястото на катастрофата на "Боинг 777-200". Това заяви министърът на транспорта Малайзия Хишамудин Хюсеин.

Самолетът излетя от Куала Лумпур за китайската столица Пекин след полунощ в събота и изчезна от екраните в 2:40 часа местно време - 19 минути след излитането. По данни на агенция Синхуа връзката е загубена, докато самолетът е летял над Виетнам. На борда е имало 154-ма пътници от Китай, 38 малайзийци, 7 индонезийци, шестима австралийци, петима индийци, четирима французи, трима граждани на САЩ, по двама новозеландци, украинци и канадци, по един от Русия, Италия, Холандия и Австрия.

Търсенето на самолета продължава. Част от роднините на изчезналите пътници на лайнера са настанени в хотел "Лидо" в Пекин, в очакване на новини.