Министрите на финансите от еврозоната отказаха днес да продължат спасителния план за Гърция след 30 юни, както иска Атина, съобщиха източници на Франс прес.

"Еврозоната отказва продължаване на гръцката програма за помощ", посочиха пред агенцията запознати с преговорите извън програмата на свиканото по спешност заседание на Еврогрупата в Брюксел.

Преговорите продължават без Гърция - финансовият министър Варуфакис си тръгна по-рано днес. Колегите му бяха изключително неприятно изненадани от обявеното намерение на страната да проведе референдум по предложенията на кредиторите.

Варуфакис увери, че страната му продължава да се бори, за да има споразумение и ако то бъде постигнато, "ние ще кажем на народа да гласува с "да" на референдума", подчерта той.

Той предложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да плати директно на Международния валутен фонд (МВФ) 1.9 милиарда евро, които биха покрили сумата, дължима от Атина на институцията към 30 юни, и така да се избегне обявяване на неплатежоспособност на страната.

Референдум ще се проведе в Гърция, независимо от решенията на Еврогрупата. Това изявление бе направено днес от министър-председателя Алексис Ципрас в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, съобщи правителството в Атина.

"Демокрацията е най-висшата ценност в Гърция и референдум ще се проведе, независимо от решенията на Еврогрупата", каза Ципрас. По-късно правителството в Атина излезе с официална позиция, в която действията на Еврогрупата се определят като "жестоко изнудване".

Все по-упорито се говори за план Б - излизане на южната ни съседка от Еврозоната

Междувременно, АП съобщава, че много гърци са се наредили днес на опашки пред банките, след като премиерът Алексис Ципрас обяви свикване на референдум на 5 юли по предложенията на международните кредитори.

Срокът за намиране на решение е 30 юни. Ако до тази дата страната не получи пари назаем, ще изпадне в несъстоятелност.

Опашките се увеличиха през деня, а броят на хората и наличността в машините варира на различните места. Полицията затегна мерките за сигурност около тях.

Ройтерс посочва, че не се наблюдава паника пред банките, по-голямата част от които са затворени в събота. Гръцката централна банка прави всичко, за да осигури доброто снабдяване на банкоматите с банкноти и няма да има прекъсване, увери институцията в съобщение днес.

Правителствени представители увериха, че няма плановете за налагане на контрол над капиталите, което би ограничило тегленията.

Опашки се извиха и около бензиностанциите.

Белгийското министерство на външните работи разпространи призив към гражданите да внимават много при пътувания в Гърция и да си носят пари в брой.