Нов кръг тежки преговори предстои в Брюксел за овладяване на бежанската криза. Целта е европейските лидери да преодолеят различията помежду си и да постигнат трайно споразумение с Анкара.

След като исканията на Анкара бяха приети с недоволство от някои евродепутати, днес те звучат доста по-умерено.

„Сделката с Турция за България е приемлива. България дава до 2018 г. 5 млн. и нещо евро”, коментира премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Той допълни, че страната ни няма да приема повече бежанци, освен 1200 души, за които сме се съгласили да бъдат релокирани.

Премиерът допълни, че скоро България ще изпрати помощи за Македония.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц коментира, че ЕС се нуждае от партньорство с Турция, а не от зависимост от нея. „Турция и ЕС са ключови партньори и на нас ни трябва партньорство”, допълни той.

Той добави, че процедурата по отмяна на визите за Туриця няма да бъде опростявана, за да е честно за всички.

Започват два дълги дни на преговори и дипломатически совалки за финализирането на спорен текст. Предварително споразумение с Турция имаше още преди 10 дни.

Исканията на Анкара – отпадането на визи за турските граждани в шенгенското пространство и отварянето на нови глави по преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, изглеждат прекалени за редица европейски страни. Споразумението е заплашено и от острата съпротива от страна на Кипър.

Според текста Европа се ангажира да изведе от Турция и да насочи към някоя от страните членки на ЕС по един сирийски бежанец, ако Анкара приеме по един нелегално преминал в Гърция мигрант.