Силният снеговалеж, който парализира Ерусалим и други части на Израел от четвъртък, продължава, предаде Франс прес. Това е най-силният снеговалеж в Израел от 1879 г., твърдят метеоролози.

29 000 домакинства са без ток, от които 13 000 са в Ерусалим. В централната част на Израел има две жертви на битови злополуки. Едната е арабско-израелско пеленаче, което е загинало при пожар, вероятно причинен от неизправен радиатор, а другата е 36-годишен мъж, който загинал при опит да поправи теч на покрива си.

Достъпът до 45 населени места в северен Израел е блокиран от снега, затворени са и двете шосета към Ерусалим. В останалата част от страната валят проливни дъждове, които причиняват наводнения. Армията обяви, че използва бронирани коли за разнасяне на помощ в засегнатите зони.

В Ерусалим, който е на 800 м надморска височина, снеговалежът е престанал. Според един метеоролог снежната покривка в града е между 45 и 60 см, което е невиждано от 70 години. Той добави, че през 1920 г. обаче снегът е достигнал височина от 1,20 м в Ерусалим.

Повечето улици са разчистени, но движението остава затруднено заради паднали по шосетата дървета. Две от главните автомагистрали към града са затворени за трети пореден ден. Очаква се обаче довечера да бъде отново отворена автомагистралата, която свързва Ерусалим с Тел Авив, но само за обществения транспорт.

Предвид обстоятелствата, влаковете за Тел Авив и Хайфа получиха разрешение да се движат днес, въпреки че общественият транспорт обикновено не работи в деня шабат (събота), който е еврейския почивен ден.

Египет също бе засегнат от необичайно лошото време, заради което бяха затворени много пътища. В ивицата Газа пък спасителните екипи са евакуирали над 4000 души от наводнените им домове след четири дни обилни дъждове, предаде Ройтерс.

По думите на говорителя на главната агенция на ООН за помощ на бежанците в Газа Крис Гънес, "обширни райони в северната част на ивицата Газа са бедствена зона, покрити с вода, докъдето стига погледът".