Редици изгорени нови коли, изтърбушени контейнери: експлозиите, отекнали снощи в северния китайски град Тянцзин засегнаха една от големите пристанищни и индустриални зони в Китай и се очаква да нарушат работата на предприятията, разположени там, предаде Франс прес.

"Новият административен район Бинхай", разтърсен от силните взривове, които отнеха живота на най-малко 50 души, е административна единица два пъти по-голяма от Хонконг. Тянцзин се намира на 140 км от Пекин.

В Бинхай са разположени множество заводи за автомобили, преработвателни мощности, петролни рафинерии и високотехнологични предприятия. Но това е преди всичко голяма логистична платформа и едно от най-големите пристанища в Китай.

Миналата година оттам са преминали транзитно над 14 милиона контейнера според интернет сайта на Бинхай. Взривовете отекнаха точно в пристанищния район, в склад с химически материали. В резултат работата на пристанището е практически парализирана, съобщават финансови медии.

Англо-австралийският миннодобивен гигант Би Ейч Пи Билитън съобщи, че работата на пристанището е нарушена и работи с клиентите си, за да намали потенциалните негативни последствия. Би Ейч Пи Билитън подчерта, че товарните му съоръжения в Тянцзин не са засегнати.

Унищожени бяха около 10 000 нови автомобили, включително 2748 наскоро внесени коли на Фолксваген и най-малко 1500 автомобила на Рено, складирани в пристанищния район. Разположен наблизо завод на Тойота обаче не е бил засегнат.

Не са нанесени преки щети и на разположената в Бинхай монтажна линия на европейският гигант "Еърбъс", макар че логистичните последствия от катастрофата все още се изясняват.

Разположеният в Бинхай суперкомпютър "Тянхъ 1А", 24-и по мощност в света според референтна класация, също функционира нормално след взривовете. Той обаче беше изключен като предпазна мярка, защото е засегната сградата, в която се намира.