Египетски съд разпореди журналистите от катарската телевизия „Ал Джазира” Бахер Мохамед и Мохамед Фахми да бъдат пуснати под гаранция след 411 дни в ареста, съобщават световните агенции.

Двамата, заедно с австралиеца Питър Грест, бяха признати за виновни по обвинение в помагачество на сваления с военен преврат президент ислямист Мохамед Морси. Според магистратите, „Ал Джазира” е разпространява „неверни новини” по време на демонстрациите на движението „Мюсюлмански братя” срещу новата власт в Кайро.

Журналистите получиха наказания от по между 7 и 10 години лишаване от свобода. Касационният съд обаче поиска повторен процес, а междувременно Грест беше екстрадиран в родината си. Фахми се отказа от египетското си гражданство, за да може да се възползва от статута си на канадски гражданин.

„Ал Джазира” и редица международни журналистически и правозащитни организации от месеци провеждат кампания за освобождаването на журналистите. Представител на медията коментира, че пускането на Мохамед и Фахми под гаранция е „малка стъпка в правилната посока”.