Президентът на Бразилия Дилма Русеф анулира планираното си за октомври държавно посещение във Вашингтон след съобщения, че САЩ са шпионирали личните й комуникации и тези на други бразилци, предаде Ройтерс, цитирайки местни медии.

Русеф, която е била вбесена от медийните съобщения за шпионирането, решила да отмени посещението въпреки 20-минутен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама късно в понеделник, който й се обадил в последен опит да я убеди да направи визитата.

Очаква се в следващите часове Русеф да обяви на пресконференция окончателно дали ще посети Вашингтон. Ако тя потвърди, че отменя посещението си, това ще е сериозен удар за бразилско-американските отношения. Връзките между двете страни бяха във възход откакто Русеф стана президент през 2011 г., но се обтегнаха след съобщенията, че американската Агенция за национална сигурност е прехващала имейли, есемеси и разговори между Русеф и нейни сътрудници.

Бразилският вестник "Глобу" писа, че Русеф не е била удовлетворена от обясненията на САЩ за шпионажа, който бе разкрит в документи, предоставени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън. Според американски представители АНС следяла възможна терористична дейност и не шпионирала личните комуникации, но Русеф не прие тези обяснения.

Планираното за 23 октомври държавно посещение на Русеф във Вашингтон се приема като възможност за сключване на сделки за експлоатация на петролни находища и развиване на технологии за биогорива, както и за потенциалното закупуване на американски изтребители от Бразилия. В програмата се предвижда държавна вечеря в Белия дом - единствената, която семейство Обама дава тази година, отбелязва Ройтерс.