Най-малко 31 души загинаха и близо 300 изчезнаха безследно във Филипините, след сблъсъка в петък вечер между пътнически ферибот с около 850 души на борда и товарен кораб.

Спасители извадиха от водата 572-ма души - пътници и екипаж, но близо 171 от хората на борда са безследно изчезнали. От бреговата охрана обявиха, че издирват 274 души.

В операцията по спасяване на бедстващите на 2,3 морски мили (около 4 км) от брега на провинция Себу участваха два катера на бреговата охрана и намиращите се в района други плавателни съдове. Издирването на оцелели продължи през деня.

По времето на сблъсъка голяма част от пътниците са спели, а други са търсели в тъмното пътя към спасението, казаха очевидци.„Стана много бързо. Гледахме група на живо, когато се чу силен трясък и певицата полетя към мен. Изтичах да намеря съпругата и дъщеря си, които спяха в каютата и успяхме да се измъкнем. Ако не се бях върнал за тях, сигурно щяха да загинат, защото щяха да си мислят, че просто сме стигнали пристанище.”, спомня си Роландо Манлигис

MV Thomas Aquinas потъна, след като се сблъска с товарния кораб Sulpicio Express 7. Инцидентът стана 30 минути след потеглянето на ферибота от филипинската столица Манила за гр. Себу.