Дейността в около 50 училища в Париж и останалата част на Франция беше нарушена, тъй като учениците продължават да протестират срещу депортирането на техни чуждестранни връстници.

Протестите започнаха в четвъртък след депортирането на 15-годишната ромка Леонарда Дибрани и експулсирането на друг 19-годишен ученик от Армения в събота. Заради засилващия се гняв, източници на правителството на Франсоа Оланд заявиха, че то ще направи съобщение за Дибрани през уикенда след разследване на начина, по който е била експулсирана.

Социалистическото правителство съобщи, че е възможно да промени политиката си, така че записани в училище ученици да не могат да бъдат експулсирани от Франция. Голяма част от гнева беше предизвикан от начина, по който Дибрани беше принудена да слезе от автобус, пълен с нейни съученици насред училище, след което беше депортирана със семейството си в Косово.

Най-малко 23 училища в Париж се включиха в протеста, като много класове бяха празни, а входовете на някои училища бяха блокирани. Ръководителят на ученическия профсъюз Стевен Насири заяви, че протести е имало в около 50 училища в цялата страна. Протестиращите искат Дибрани и другият експулсиран ученик Катчик Качатрян да получат разрешение да се върнат във Франция и да продължат образованието си.

В гимназия Шарлеман в парижкия квартал Маре бяха струпани кошчета за боклук пред входа на училището и беше поставен плакат с надпис: "Шарлеман се мобилизира за Леонарда и Катчик". "Това са ученици като нас. Те трябва да получат разрешение да се завърнат във Франция", заяви една от протестиращите. "Създаваме движение, което се разраства във Франция, с искане за тяхното завръщане", допълни тя.

Министърът на образованието Венсан Пейон призова учениците да се върнат в класните стаи и да престанат да пречат на другите ученици да посещават училище.

Някои от протестиращите призоваха за оставката на спорния министър на вътрешните работи Манюел Валс, който защити експулсирането и предизвика гняв миналия месец, като заяви, че ромските имигранти не могат да се интегрират във френското общество.