Затънал в дългове работник в Индия заяви, че животът на семейството му се е „променил завинаги“, след като открил 19,22-каратов диамант на стойност почти 100 000 долара.

Обикновено Раджу Гонд изкарва по около 4 долара на ден, като взема каквато му попадне работа, за да осигури прехраната на голямото си семейство. Той работи на полето или в диамантените мини в родния си щат Мадхя Прадеш, или като тракторист на по-заможен фермер, пише Си Ен Ен.

Но 40-годишния мъж и по-малкият му брат Ракеш понякога плащат по 9,50 долара на ден, за да копаят за злато в парцел от 64 кв. м. държавна земя (690 кв. м).

Именно там той прави щастливата си находка. След като слага ръце върху камъка в сряда, той казал, че сърцето му се разтуптяло, докато почиствал мръсотията от него. С всяко движение на пръстите му камъкът блестял все по-ярко и по-ярко.

„Той блестеше впечатляващо, още тогава разбрах, че е диамант!“, разказва възхитеният Гонд от дома си в област Пана.

Двамата с Ракеш се прегърнали и подскочили от радост. Качват се на велосипеда си и се връщат на 11 километра от плитката мина в Кришна Калянпур, за да споделят новината със семейството си. След това завели майка си в местното бюро за диаманти в Панна, за да оценят камъка.

Анупам Сингх, който е официалният експерт по диаманти, взима камъка и го претегля.

„Това е бял диамант с тегло 19,22 карата“, казва той и го оценява на около 95 500 долара.

Пана е известна с богатите си диамантени запаси.

„През 1961 г. някой намери 54,55-каратов диамант, след това през 2018 г. е намерен 42-каратов диамант, а сега и този“, обясни експертът и добави, че по-рано тази година са били открити и по-малки диаманти.

Гонд може би трябва да благодари на времето за късмета си.

Преди два месеца в региона се спуснаха мусони, които отмиха много възможности за работа. Вместо да си седи вкъщи, семейството се чувства принудено да търси диаманти.

Експертът по диаманти Сингх казва, че правителството отдава под наем плитки мини на семейства, които искат да търсят скъпоценни камъни, под надзора на местни служители. Правителството взема 11,5 % от възнаграждението за всяка находка плюс малък данък, а останалата сума дава на лицето, което я е намерило.

Службата за диаманти ще изчака стойността на инвентара ѝ да надхвърли 360 000 долара, преди да проведе търг, казва Сингх, след което Гонд ще получи възнаграждението си.

„В момента имаме диаманти на стойност половината от тази сума“, каза той.