Подложен на натиск да даде обяснения за семейните авоари, след като името на баща му Иън беше замесено в скандала за данъчни измами "Панамски документи", британският премиер Дейвид Камерън днес се защити, като заяви, че няма никакви офшорни фондове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според британския в. "Гардиън" Иън Камерън ръководел инвестиционен фонд, базиран на Бахамските острови - "Блеърмор холдинг", за чиито приходи не били внасяни данъци в британския фиск в течение на 30 години благодарение на сложна схема, осъществена чрез панамската адвокатска кантора "Мосак Фонсека".

"Не притежавам нито една акция, нито един офшорен тръст или офшорен фонд, нищо такова", заяви Камерън при посещение в Бирмингам в отговор на журналистически въпрос дали семейното имущество все още се намира в този офшорен фонд.

"Разполагам с премиерската си заплата и известни спестявания, от които получавам лихва, имам къща, в която живеем, но която сега се дава под наем, докато сме в премиерската резиденция на "Даунинг стрийт". Това е всичко, което притежавам", отговори подробно Камерън.

Премиерът обаче не даде отговор за семейството си в широк смисъл. Негова говорителка по-рано каза, че това е личен въпрос, повтаряйки отговора, даден през 2012 г., когато се появи първата информация за офшорни авоари на починалия през 2010 г. Иън Камерън.

Водачът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин настоя за независимо разследване. "Това е личен въпрос, когато става дума за лични интереси, но вече не е личен въпрос, щом не е платен никакъв данък", подчерта той.

Лидерът на лейбъристите призова Камерън да престане да избягва решаването на проблема и да вземе мерки срещу укриването на данъци.

"Нито едно правителство, нито един премиер не е направил повече за борбата срещу укриването на данъци и за агресивната данъчна оптимизация едновременно в национален и международен план", защити се от Бирмингам Камерън. Върнахме милиарди лири в страната си, променяйки данъчното законодателство, добави той.

"През юни ще имаме публичен регистър на действителната собственост (на фирмите), за да знаят всички кой какво притежава в Обединеното кралство", подчерта премиерът, който следващия месец ще председателства антикорупционна среща на върха в Лондон и редовно призовава за борба с корупцията и за по-голяма прозрачност.

  • Рай безкрай
  • И Ема Уотсън се появи в Панамските документи
  • "Мосак Фонсека" ще съди Международния консорциум на разследващите журналисти
  • Публикуваха онлайн Панамските документи
  • Днес публикуват пълните "Панамски документи"
  • Източникът на „Панамските документи” проговори
  • Погнаха и аржентинския президент за участие в офшорки
  • Финансовите министри на ЕС тръгват на борба срещу укриването на данъци
  • Сергей Станишев: Избягването на данъци трябва да е незаконно
  • Испанският индустриален министър подаде оставка заради "Панамските документи"