Избухналата бомба в Ню Йорк, при която бяха ранени 29 души, е терористичен акт, но не са открити връзки с международни групировки. Това съобщи губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Би Би Си.

Той допълни, че от взрива в Челси, един от най-оживените райони на Ню Йорк, са причинени сериозни щети и е чист късмет, че няма жертви.

„Който и да е поставил тези бомби – ще го намерим и ще го предадем на правосъдието”, увери губернаторът.

“Tе искат да се притеснявате да отидете в Ню Йорк. Няма да им позволим да насаждат страх”, подчерта Куомо.

Снимка: Reuters

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и шефът на градската полиция Джеймс О'Нийл бяха по-предпазливи в изявленията си, като не използваха израза "терористичен акт", отбелязва Франс прес. 

"Знаем, че имаше бомба, това е ясно. Но ще трябва още много да се работи, за да се разбере какви са мотивите на извършителя, лични или политически", заяви кметът. О'Нийл от своя страна подчерта, че досега никой не е поел отговорност за нападението.

Всички пострадали при взрива днес по обед бяха изписани от болницата.

Втори експлозив е бил намерен наблизо в тенджера под налягане със свързани към нея жици и мобилен телефон, напомняща на тази в атентата на Бостънския маратон.

Устройството е обезвредено.

Часове по-рано в  Ню Джърси самоделно взривно устройство, поставено в кошче за боклук, избухна по маршрута на благотворителен маратон, малко преди началото му. По щастливо стечение на обстоятелствата, събитието закъсняло и затова никой не е пострадал. Властите изключват връзка между двете експлозии.

Междувременно групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в мол в Минесота, където мъж нападна и рани с нож осем души.