Сирийските бежанци, които повече от денонощие бяха превзели международния път край Одрин, са транспортирани при останалите в стадиона в стадион „Сараичи”, съобщиха турските информационни агенции, цитирани от БГНЕС.

Магистралният път е вече отворен за движение на автомобили. Усилията на полицейските екипи и на жандармерията да убедят преселниците да освободят важния транспортен коридор най-после дадоха резултат. По-голямата част от мигрантите се съгласиха да бъдат превозени до спортния комплекс в центъра на Одрин, други поеха с автобуси към Истанбул.

Два дни престояха на пътя сирийците, устремени към европейската си мечта и заплашваха да пробият през границата с Гърция и България. Два пъти опитаха да тръгнат на протестен поход пеша, но силите на сигурността и армейските подкрепления не допуснаха това. След ожесточени сблъсъци и високо напрежение бежанците се разделиха на две групи – едните се подчиниха на властите и се присъединиха към събратята си в спортния комплекс, други поеха към бежанските лагери в Истанбул и Къркпънар. Настаняването в автобусите за градския център не мина без инциденти, съпротивляващите се бяха блокирани от полицаи и жандармеристи, и оставени под наблюдение.

От групата от около 500 души, блокирали магистралата, 100 младежи успяха да пробият живата ограда на силите за сигурност и опитаха да тръгнат на поход към границата. Един от протестиращите припадна, веднага екип спешни медици се отзова на мястото.

След близо 30-часова блокада международният път е отворен за движение.

Австрийските и турските власти ще установят сътрудничество между органите за сигурност в борбата с нелегалните трафиканти на бежанци, заяви в събота министърът на външните работи на Австрия Себастиян Курц.

През уикенда министърът направи официално посещение в Анкара, където проведе разговори с премиера Ахмет Давутоглу и турския външен министър Феридун Синирлиоглу.

"Решено е да започнат преговори за сключване на споразумение за координация на полицейските органи. В центъра на това споразумение е борбата срещу тероризма и незаконните превозвачи", посочи Курц в събота в микроблога си в Twitter.

От началото на 2015 г. в ЕС дойдоха около 500 000 имигранти, всеки ден към тях се присъединяват хиляди новопристигнали. Европейската комисия заяви, че сегашната имиграционна криза е най-голямата от времето на Втората световна война.

През последните седмици увеличаващият се бежански поток в ЕС довело до това, че някои страни от Съюза, като Австрия, Германия, Словакия възобновиха граничния контрол, а Унгария и България издигат огради по границите за ограничаване на незаконното преминаване, засилват наказанията за нарушенията на закона.

Около 150 мигранти влязоха в Австрия от Словения. Това е първото регистрирано преминаване на мигранти през границата между тези две страни, предаде Франс прес.

Мигрантите и бежанците, които се опитват да достигнат богатите държави на Западна и Северна Европа, са прехвърлени в град южния Шпилфелд, където са поети от Червения кръст. Оттам те ще бъдат закарани в приемни центрове в Грац и Фелдкирхен. Няколко малки групи са прекосили границата на различни места, съобщи полицията.