До един месец животът ще стане нетърпим в Алепо, който е подложен на атаките на сирийския режим и руския му съюзник. А ако този сирийски град падне, може да последва касапница за жителите му, заяви лидерът на сирийската доброволческа група "Белите каски" Раед Салах, цитиран от Франс прес.

Тридесетина годишният сириец е на обиколка в Ню Йорк и Вашингтон, за да привлече вниманието на ООН и САЩ върху съдбата на доброволците от "Сирийската гражданска защита", аполитична хуманитарна организация, която участва в спасителните операции в районите под контрола на сирийската опозиция.

Снимка: Reuters

"Белите каски" неотдавна получиха тазгодишната Награда за праведен живот, известна и като Алтернативната Нобелова награда, която се присъжда от шведска фондация. Те са на предна линия в Алепо откакто 250-те хиляди жители, които са обсадени в държаната от бунтовниците източна част на града, са подложени на неспирни бомбардировки след провала на пореден опит за примирие миналата седмица.

"Цивилното население ще използва всяка възможност да избяга. Няма обаче гаранция за минимум сигурност и защита. Много сме разтревожени - тези хора може да бъдат избити, отвлечени или арестувани", казва бившият бизнесмен.

Снимка: Reuters

Според Салах източната част на Алепо няма да издържи повече от месец заради разрушението на обществените услуги. "Няма да има вода, ток, гориво и болниците няма да могат да продължат да работят", заяви Салах.

Снимка: Reuters

На въпрос какво ще се случи със 122-мата доброволци от "Белите каски", ако бунтовническите квартали на Алепо паднат в ръцете на режима, той отвръща: "Те живеят в същите условия като другите цивилни. Убеден съм, че режимът ще направи всичко, за да ги убие или да ги арестува."