Бъдещите договорки между ЕС и Турция по миграцията трябва да са съпроводени от постоянен мониторинг и от механизъм за тяхната отмяна при неизпълнение на поетите задължения. Това заяви премиерът на Белгия Шарл Мишел, който говори на брифинг за резултатите от първия ден на срещата на върха на ЕС. 

Лидерите на 28-те страни не подготвиха текст на споразумение с Турция за ограничаването на миграцията, а постигнаха само обща принципна позиция за основните му положения. Днес техните предложения ще бъдат представени на турския премиер Ахмет Давутоглу.

Според Мишел преговорите с него ще бъдат нелеки. Те ще започнат сутринта с разговори в тесен състав между Давутоглу, от една страна, и лидерите на ЕС - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и холандският премиер Марк Рюте като председателстващ в ЕС. След това, около 13 ч местно време, ще започне срещата на лидерите на 28-те страни.

"В зависимост от хода на тези преговори след тази среща могат да последват нови преговори в тесен или широк състав, които, вероятно, ще продължат до вечерта. Ще бъде дълъг ден", отбеляза белгийският премиер.

Германският канцлер Ангела Меркел също предупреди след края на снощната работна вечеря на 28-те, че преговорите с Анкара ще бъдат трудни