Първоначалните данни сочат, че при инцидента, в който мъж нападна войници с нож в Брюксел, става дума за „изолирано нападение, за един човек“, каза кметът на белгийската столица Филип Клозе пред репортери.

Той заяви още, че равнището на опасност от атентати, което към момента така или иначе е на една от най-високите степени, няма да бъде повишавано.

Снимка: EPA

Вчера мъж нападна патрулиращи войници с нож и викове: „Аллах е велик“ пред метростанция „Брукер” в центъра на белгийската столица. Той беше прострелян и впоследствие почина в болница. Белгийските власти поправиха първоначалната информация за двама ранени войници и сега съобщават само за едни пострадал леко.

Нападателят е белгиец от сомалийски произход. Той е с инициали А. Х., роден през 1987 г. в Сомалия, жител на Брюж, пише белгийският в. „Дерниер йор“. Той не е имал криминално минало, нито пък е бил заподозрян за тероризъм, но белгийската федерална прокуратура разглежда случилото се като опит за убийство от терористични подбуди, предаде Ройтерс.

Междувременно вчера неизвестен хвърли бутилка със запалителна смес по сградата на полицейски участък в квартал „Марол“ в центъра на Брюксел, съобщи белгийският вестник „Соар“. При атаката не са нанесени сериозни щети на сградата. Според изданието извършителят е избягал.