Адвокатите на Джулиан Асандж поискаха от съда в Швеция да оттегли заповедта за арест срещу основателя на "Уикилийкс". Искането им се основава на решение на комисия на ООН, според което пребиваването му в еквадорското посолство в Лондон е равносилно на произволно задържане, предаде Ройтерс.

"Смятаме, че се появиха определени нови обстоятелства, в резултат, на които има основания за преразглеждане на решението", каза Томас Олсон, единият от адвокатите на Асандж.

Втори адвокат, който представлява Асандж, заяви, че клиентът му запазва готовността си да бъде разпитан в еквадорското посолство, предаде шведската национална осведомителна агенция.

44-годишният Асандж отиде в еквадорското посолство в Лондон през юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където е издирван по обвинения в сексуално посегателство.

Асандж отхвърля тези обвинения и смята, че те са тактически ход, който в крайна сметка ще доведе до екстрадицията му в САЩ, където ще бъде съден за публикуване на поверителни документи, включително за войната в Ирак и Афганистан.

Еквадор предостави убежище на създателя на "Уикилийкс", който отстоява тезата, че правата му са били накърнени, защото не може да отиде в южноамериканската страна.

Великобритания и Швеция отричат той да е лишен от свобода, а наблюдаващият шведски прокурор по делото срещу него - Мариане Ню, заяви, че ще поднови молбата за събеседване с Асандж.

Тя каза, че решението на комисията на ООН, което е с незадължителен характер, няма да окаже никакво влияние върху делото.