Специализираният панел на ООН по незаконните арести обяви, че смята задържането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за незаконно, предаде Франс прес.  В момента той живее в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне европейска заповед за арест, припомнят експерти.

Комисията поиска от Швеция и Великобритания да платят обезщетение.

Снимка: EPA

Представители на шведските и на британските власти изразиха несъгласие с решението на експертите.

Шведското правителство заяви, че Асандж е решил доброволно да остане на територията на еквадорското посолство, където се намира от 2012 година.

"Шведските власти нямат никакъв контрол над решението му да остане там. Асандж е свободен да напусне посолството във всеки един момент", се казва в изявление на правителството в отговор на становището на работната група на ООН.

Снимка: Reuters

Британският външен министър Филип Хамънд пък определи като доклада като „смехотворен”.

"Не приемам решението на тази работна група", каза Хамънд пред британската телевизия Ай Ти Ви. "Това е група, съставена от непрофесионалисти, а не от адвокати. Джулиан Асандж е беглец от правосъдието. Той се укрива в еквадорското посолство", заяви Хамънд. "Той може да излезе, когато си реши. Но ще трябва да се изправи пред правосъдието в Швеция, ако реши да го направи”, допълни той.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ден по-рано, в четвъртък, Асандж заяви, че ще напусне убежището си, ако панелът на ООН реши в негов ущърб.

След обявяването на крайното решение на комисията стана ясно, че един от членовете ѝ не е бил съгласен с изразеното от становище. По думите на Кристоф Пешу, представител на Бюрото на върховния комисар на ООН за човешките права,  несъгласният е бил Владимир Точиловски, член от Украйна на Работната група на ООН за произволно задържане. Преди гласуването, което завършило с три гласа срещу един, един от членовете на петчленната работна група си направил отвод. Причината – и експертът, и Асандж са австралийци.  

Снимка: Reuters

Джулиан Асандж е сериозно болен,

твърди майка му. По думите на Кристин Асандж основателят на „Уикилийкс” има сериозни здравословни проблеми - проблеми със сърцето, хронична белодробна инфекция и дълбока и остра болка в рамото. По думите ѝ откакто е получил убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., той е имал възможност да стои на слънчева светлина за много малко време. Лекарите му предписаха ядрено-магнитен резонанс, както и да прекарва по един час дневно на слънце, но "правителството на Великобритания отказа", заяви тя.