Тримата собственици на изгорелия нощен клуб в Букурещ, където загинаха над 30 души, са арестувани, съобщи АФП.

Очаква се да им бъде повдигнато обвинение за непредумишлено убийство. Ако вината им бъде доказана, ги чака доживотна присъда или 25 години затвор.

Разпитът на Константин Минчу - един от тримата собственици – вчера продължи над девет часа. Другите двама - Алин Анастасеску и Паул Ганча, също бяха задържани преди ден.

Засега мярката им за неотклонение е за 24 часа, но може да бъде удължена до 30 дни.

Снимка: EPA

Междувременно броят на жертвите на иницидента нарасна на 32, съобщи една от болниците в Букурещ, където са настанени ранените. Те се лекуват в осем лечебни заведения в румънската столица.

Ранените са над 200.

Трагедията се разигра в петък вечерта в нощния клуб „Колектив“, който се намирал в сграда на бивша обувна фабрика. Предварителните данни са, че пожарът е предизвикан от пиротехниката, която е използвана за рок концерт.

Охраната се опитала да потуши огъня с пожарогасител, но заради дървения интериор и многото леснозапалими предмети барът пламнал, а покривът се срутил.

В клуба са се намирали около 400 души. Помещение от 450 кв. м. било предназначено най-много за 80 души.

Снимка: EPA

Властите обвиняват собствениците на клуба, че не са осигурили достатъчно изходи. Освен това се смята, че при предишен ремонт са използвани евтини материали, които са били лесно запалими.

Премиерът Виктор Понта критикува службите, които отговарят за контрола по безопасността в нощните заведения, наричайки ги безотговорни.

А най-голямата трагедия в новата история на Румъния постави началото на безпрецедентно национално обединение. Медии организираха кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите.

Една от телевизионните звезди в Румъния Диана Мунтеану не е очаквала румънците да дарят над 1 милион евро за 48 часа.

Певецът Пепе помага за набирането на средства не само като един от най-известните поп изпълнители. Той има и личен мотив. Преди няколко години губи племенника си в катастрофа и разбира огромната болка на скърбящите семейства.

„Трагедията е твърде голяма, цената, която платихме е много висока. Просто се надявам такова нещо никога да не се случва, не само в Румъния, но и по света, защото никой не е застрахован”, каза Пепе.

Преди 14 години България се сблъска подобна трагедия. Седем деца загинаха, стъпкани и задушени при стълпотворение на входа на дискотека "Индиго". А съдът произнесе една условна присъда и три глоби по делото за трагедията.