Румънската прокуратура започна разследване срещу тримата собственици на нощния клуб в Букурещ, който се запали в нощта на петък срещу събота. Те са обвинени в непредумишлено убийство и причиняване на телесни повреди.

Тримата дадоха показания за пожара, избухнал в нощния клуб "Колектив", при който загинаха 30 души, а 180 бяха ранени. Близо 90 души все още са в болница в тежко или дори критично състояние.

Румънските власти ще искат доживотни присъди за собствениците на клуба, където изгоряха живи хора, а други бяха буквално стъпквани. 

Специалните пратеници на bTV в Букурещ Петър Нанев и операторът Борислав Мавров разказаха своите впечатления от реакцията на обществото. "Вече се чуват гласовете на хората и скоро ще има много въпроси, на които трябва да се отговори", каза Петър Нанев. По думите му румънският парламент е предприел мерки за приемането на поправки в закона, който регулира дейността на клубовете.

"Най-много ме впечатли един охранител, който не е бил на работа по това време, но когато разбрал за трагедията отишъл да помага", разказа Борислав Мавров. Човекът споделил с репортерите на bTV, че няма да се откаже докато не открие истината за инцидента в дискотеката.

Свидетелите уточниха, че искра от пиротехническото шоу е подпалила декорите на сцената, а нощният клуб е имал само един изход.

Експерти от Израел и Франция днес пристигнаха в Румъния, за да помогнат при лечението на пострадалите.