Американски разузнавателни агенции съобщиха, че руският президент Владимир Путин вероятно не е наредил опозиционният политик Алексей Навални да бъде убит в арктически затворнически лагер през февруари, пише днес „Уолстрийт джърнал“, цитиран от Ройтерс. 

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия. Неговите сътрудници, които властите окачествиха като екстремисти, обвиниха Путин, че го е убил и казаха, че ще предоставят доказателства за твърденията си.

Снимка: БГНЕС / EPA

Кремъл отрича да е замесен в случая. Миналия месец Путин нарече смъртта на Навални „тъжна“ и посочи, че е бил готов да размени осъдения политик  за затворник, излежаващ присъда на Запад, при условие, че Навални никога няма да се върне в Русия. Сътрудниците на покойния опозиционер признаха, че са били водени такива разговори.

„Уолстрийт джърнал“ цитира неназован  запознат източник, според който американските разузнавателни агенции са достигнали до заключението, че Путин вероятно не е издавал заповед Навални да бъде убит през февруари.

Снимка: Reuters

Той казва още, че Вашингтон не е освободил руския лидер от цялостната отговорност за смъртта на Навални, като се има предвид, че опозиционният политик е бил мишена на руските власти в продължение на години, хвърлен е в затвора по обвинения, които според Запада са политически мотивирани, и е бил отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г.

Кремъл отрича да има участие в отравянето през 2020 г.

Ройтерс не може независимо да потвърди твърденията на „Уолстрийт джърнал“. Вестникът се позовава на източници, според които констатацията е „широко приета в разузнавателната общност и споделена от няколко агенции, включително Централното разузнавателно управление, Службата на директора на националното разузнаване и разузнавателния отдел на Държавния департамент“.

Оценката на САЩ се основава на редица сведения – класифицирани разузнавателни данни, както и анализ на публични факти, включително периодът, в когато е настъпила смъртта на Навални, и как тя е засенчила преизбирането на Путин през март, посочва вестникът, позовавайки се на някои от своите източници, пише БТА.

Изданието цитира Леонид Волков, високопоставен сътрудник на Навални, който нарича заключенията на САЩ наивни и нелепи.