Албания призна българското малцинство, след като късно снощи парламентът в Тирана прие Закона за защита на националните малцинства. До сега страната признаваше съществуването на малцинства от всички съседни страни на своя територия, включително ромско и дори египетско, но не и българско.

Около 50 хиляди наши сънародници живеят в Албания - основно в западната част на страната – по границите с Косово, днешна Македония и Гърция. Те са концентрирани най-вече в Преспа, Голо бърдо и Гора. Значителен брой българи живеят в и градовете - Елбасан, Тирана, Драч и Пешкопия.

Снимка: bTV

Въпросът за включването на българите в новия закон беше поставен от премиера Бойко Борисов в телефонен разговор с албанския му колега в края на септември. Тогава Еди Рама пое ангажимент, че страната му ще запази интересите на българското малцинство.

В профила си във фейсбук Борисов нарече акта на албанския парламент "исторически пробив за България". „Най-важното е, че в една демократична държава, която иска да е член на ЕС да не се пречи на хората да се самоопределят”, подчерта и външният министър Екатерина Захариева.

Решението приветстваха и българите на албанска територия. Те се надяват това да доведе до културно и икономическо сближаване на двете страни.

С признаването на българите, малцинствата в Албания стават девет: гръцко, македонско, влашко, ромско, египетско, черногорско, босненско, сръбско и българско.