Тази година Денят на Земята (22 април) се оказа исторически момент в борбата с климатичните промени.

В централата на ООН в Ню Йорк 171 държави, включително България, подписаха Парижкото споразумение за климата, което цели да спре глобалното затопляне.

С него лидерите по света се ангажират да не допуснат средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Споразумението постави истински рекорд – за най-много държави, които подписват договор в един ден.

То трябва да бъде ратифицирано от парламентите на страните и да влезе в сила най-късно до 2020 г. Мнозина очакват това да стане по-рано, след като САЩ и Китай, съответно емитент номер едно и две на парникови газове с общ дял от близо 40% от световните емисии, казват, че възнамеряват да се присъединят към договора до края на годината. Европейският комисар за енергийния съюз Марош Шефчович заяви вчера, че ЕС, който също е голям източник на парникови емисии, иска да е сред първите ратифицирали документа.

Специалистите са съгласни, че прехвърлянето на границата от 2 градуса ще доведе до непредвидими климатични модели и природни катаклизми, които ще засегнат най-бедната част от човечеството. В момента затоплянето в средните температури вече е над 1 градус в сравнение с прединдустриалните времена.

При подписването от името на България президентът Росен Плевнелиев каза: „Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане“.

В словото си френският президент Франсоа Оланд призова света да превърне Парижкото споразумение в действия и посочи, че месеците, които изминаха след постигането на договореността през декември, бяха най-топлите през последните години.

Снимка: EPA

Американският актьор Леонардо ди Каприо, посланик на ООН за мир, обяви на церемонията, че промените в климата може да бъдат спрени само ако светът предприеме безпрецедентни действия. Той подчерта, че „след 21 години на дебати и конференции е време да обявим: стига толкова разговори, стига вече извинения, стига вече 10-годишни изследвания, стига вече компаниите, добиващи изкопаеми горива, да манипулират и диктуват на науката политики, които се отразяват на нашето бъдеще“.