Президентът Барак Обама поздрави астронавта-рекордьор Скот Кели за завръщането му на Земята и изрази увереност, че САЩ успешно ще реализират мисия до Марс през 30-те години на този век, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Агенцията цитира състоял се телефонен разговор между Обама и Кели. Президентът на САЩ благодари на Кели за успешната мисия и за това, че е споделял своите впечатления за своето пътешествие с хората от цял свят посредством социалните мрежи.

Държавният глава изтъкна и приноса на астронавта в научните изследвания, свързани с продължителното пребиваване на човек в космоса. Обама изрази своята признателност на астронавта за това, че вдъхновява "нови поколения млади хора" да се отдадат на науката.

По думите на президента благодарение на Кели са били получени много важни данни, които ще помогнат на специалистите да съхранят здравето на астронавтите по време на продължителни космически полети. Така ще бъде реализирана концепцията на Барак Обама, предвиждаща кацането на астронавти на повърхността на Марс през 30-те години на този век.

Участниците в 11-месечната експедиция на Международната космическа станция, руснаците Михаил Корниенко и Сергей Волков и американецът Скот Кели успешно се приземиха в сряда в Казахстан. Корниенко и Кели се отправиха на космически полет на 27 март 2015 година и изкараха на МКС 340 денонощия.

При приземяването си със спускаемата капсула Скот Кели сподели, че най-впечатляваща за него била първата глътка свеж и студен въздух, която поел на Земята.