Ден след експлозията на космодрума „Кейп Канаверал”, световните медии публикуваха кадри от наблюдателна камера, на която се вижда точният момент на аварията с частната ракета „Фалкон-9” на компанията „Спейс Екс”.

Според компанията, при зареждане на летателния апарат с гориво и рутинни тестове е възникнала „аномалия” в горния кислороден резервоар. Именно там е и първият взрив, последван от поредица експлозии, които разрушават площадката за изстрелване.

Инцидентът провали изпращането в орбита на първия комуникационен сателит на социалната мрежа „Фейсбук”. То беше насрочено за събота, но струващият 200 млн. долара спътник беше унищожен при експлозията.

Застрахователите ще покрият щетите, но остава неясно защо сателитът е бил поставен върху ракетата повече от 48 часа преди пуска.

Собственикът на „Спейс Екс” (и „Тесла") Елън Мъск не беше твърде подробен в коментарите си, докато босът на „Фейсбук” Марк Зукърбърг не скри гнева си от несполуката.

„Дълбоко разочарован съм от новината за провала на изстрелването на „Спейс Екс”, при който беше унищожен сателит, който можеше да предостави връзка на толкова много предприемачи и други хора на континента”, написа от Африка той и припомни, че „Фейсбук” работи и по други технологии за предоставяне на интернет в Третия свят. Сред тях е проектът „Акила”, който предвижда вместо сателит, връзката за Африка да идва от огромни дронове.

Дали експлозията в Космическия център „Кенеди” ще сложи край на сателитната програма на най-голямата социална мрежа? След едва 3 месеца „Фейбсук” ще може да прекрати без неустойки договора за спътника, ако той не е в орбита. На фона на споменатия конкурентен проект, изглежда, че компанията просто ще се откаже от космоса. На този етап.

Вижте още във видеото: