Предприемачът-милиардер Елън Мъск, ръководител на американските компании "Space X","Tesla Motors" и "Solar City", възнамерява да построи в щата Тексас изпитателен комплекс за свръхскоростния си влак "Hyperloop".

"Ще построим трасе, което ще позволи на компаниите и на изпитателните екипи да тестват своите капсули”, написа Мъск в Туитър. Най-вероятно е то да бъде изградено в Тексас. Предприемачът не уточни кога ще започне строежът. Считан от мнозина за научна фантастика, проектът "Hyperloop" на Елън Мъск предвижда изграждането на свръхскоростен влак, свързващ Лос Анджелис със Сан Франциско само за 30 минути.

Сегашното времетраене на самолетен полет между двата мегаполиса е с продължителност между 1 час и 15 и 1 час и 30 минути. Билетът за скоростния влак ще бъде по-евтин от този за самолетите. Влакът-капсула ще се движи в тръба с ниско налягане върху въздушни възглавници. Мотор ще "поглъща" въздуха в предната част на капсулата и ще го изхвърля от задната част, което ще осигурява много висока скорост на придвижване - над 900 километра в час.

Елън Мъск е предприемач с южноафрикански произход. Той стана известен в цял свят с успеха си с компанията си за разплащане в интернет PayPal и проекта си за ефективни електромобили Tesla.