„Часовникът на Страшния съд” ще показва три минути до края на света и през 2016 година, съобщиха световните агенции.

Часовникът се появява за първи път на корицата на списание „Бюлетин на ядрените физици”. Главният редактор на изданието Рейчъл Бронсън посочи, че в началото на 2016 година учените са решили нито да приближават стрелките на часовника, нито да ги отдалечават от „ядрената полунощ”.

„Решението не беше лесно и са взети предвид много фактори, в това число основните предизвикателства и опасности пред международния мир и сигурност”, допълни професорът Лорънс Краус, член на колегията на ядрените физици.

Като положителни физиците определят постигнатите договорености по иранската ядрена програма и декемврийската конференция за климата в Париж. Отрицателни са отношенията между САЩ и Русия, ядреният опит в Северна Корея и повишаването на терористичната заплаха.

Стрелките на „Часовника на Страшния съд” са местени за последно през януари 2015 година, тъй като тогава вероятността от глобална катастрофа е била много голяма.

Символичният часовник съществува от 1947 година, като за този период стрелките му са местени 22 пъти. Най-близко до ядрена катастрофа сме били през 1967 година, когато САЩ и СССР изпитали водородните си бомби в рамките на девет месеца. Тогава часовникът е показвал 23:58 часа.

Най-далеч от „ядрена полунощ” сме били след края на студената война през 1991 година, когато „Часовникът на Страшния съд” е показвал без 17 минути.