Окръжен съд Видин постанови 18 години затвор за британеца Дейвид Бел Брайсън, обвинен в убийството на 11-годишно момче от видинското село Лагошевци. Съдът призна мъжа за виновен в това, че на 4 януари миналата година е убил по особено мъчителен начин Станислав Мирчов - чрез душене с ръце.

Детето бе напуснало дома си на 4 януари и 17 дни бе в неизвестност. Трупът му беше открит на 21 януари в землището на Лагошевци.

Присъдата Брайсън ще изтърпи при условията на първоначален строг режим. Съдът зачита задържането му от 25 януари 2012 година за намаляване на общото наказание.

Британецът ще трябва да заплати на родителите на майката убитото дете - Христина Кръстева и Веселин Мирчов, по 100 000 лева.

По-рано Окръжна прокуратура поиска доживотен затвор за Дейвид Бел Брайсън. Той е пенсионер на 72 години, не е осъждан и живее повече от шест години в село Лагошевци, община Димово. При разпит пред съдия през 2012 г. той е направил пълни самопризнания за извършеното убийство и след това е потвърдил действията си чрез следствен експеримент.

На заседанието днес обаче Брайсън отхвърли всички обвинения и каза, че е направил самопризнанията си в полицията след извършена му хипноза.

„Не съм доволен от присъдата. България е по-демократична страна от Америка, след като там все още не е отменено смъртното наказание. Не ме интересуват парите, които ще получа от този убиец, интересува ме присъдата”, каза след заседанието бащата на Станислав Мирчов.