Когато ми докладваха за тази т.нар. "пернишка група", на първия етап аз самият си зададох въпроса – има ли възможност на територията на град Перник да се развие такъв мащабен бизнес, защото престъпният бизнес е един пазар. В последствие обаче стана ясно, че става дума за една трансгранична престъпна дейност и много широк кръг от престъпления. Тази структурата е контролирала депа и канали, простирали се извън пределите на България, става въпрос за трансгранична организирана престъпна група.

Така главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни пред държавната телевизия незаконната дейност на задържаните в Перник лица за мокри поръчки, станали известни като "Килърите 3".

Според Лазаров до момента има едно повдигнато обвинение срещу членове на групата - за убийството на Теодор Неофитов, чийто тленни останки бяха намерени. „Колегите продължават да търсят. На този етап търсим още две жертви, които са безследно изчезнали. Няма да навлизам във взаимоотношенията между лицата в групата. Колкото и да звучи куриозно и българското общество, и задържаните лица имат интерес това дело да влезе в съдебна фаза и да се даде една светлина на истината”, заяви още главният секретар на МВР.

Той подчерта още веднъж, че връзката между "Килърите 3" и убийството на боса на "ВИС 2" Георги Илиев съществува в кориците на делото. „Има свидетелски показания, които водят в посока, че част от лицата в групата са свързани с убийството на Илиев. Свидетелските показания са на активно сътрудничил свидетел”, уточни Лазаров, който отказа да се ангажира с конкретни имена на този етап.

За разкритията около атентата в Сарафово, той увери, че виновниците ще бъдат съдени според българското законодателство „рано или късно”.

Все още не е готова проверката за сблъсъците около парламента в нощта срещу 24 юли, заяви още главният секретар на МВР. Сега думата има прокуратурата.

„Имаше издадена заповед за използване на физическа сила, но по никакъв начин не е издавана заповед за използване на помощни средства. Всички видяхме че имаше полицаи които използваха помощни средства. Факт и бяха без отличителни знаци. Това ще бъде проверено и така, както ще бъдем безкомпромисни, за лицата които окървавиха протеста, ще подходим по същия начин към съответните служители”, добави той.

Заповедта полицаите да ползват физическа сила е издадена за сформирания на място щаб. Тя е била само за изтласкване на протестиращите.