Младежът, който в четвъртък вечерта наръга с нож двама души в столичен автобус - вероятно е заплашвал пътници и преди това. Потърпевш застана пред камерата на bTV.

Ден преди кървавото меле, 61-годишният Стоян Николов пътувал в същия автобус. Малко преди да слезе от него, млад мъж го заплашил с нож, след което го ударил в лицето. Причината - ядосал се, че Николов се държал за облегалката на седалката му.

"С една чанта бях и така си бях сложил ръката, както виждате, и каза я си дръпни ръката, пречиш ми. И аз казах - готово бе приятел, вдигам я. И в този момент той стана, обърна се към мен извади нож от джоба тип пеперуда и вика - сега те убих", спомня си мъжът.

Николов твърди, че нападателят е на около 20 години, изключително агресивен. Автобусът е бил пълен с хора, но никой не е реагирал: „Никой нищо не направи. Всички седяха и гледаха, все едно са на театър"

След случилото се Николов слиза от автобуса, а нападателят продължава да пътува в него. Ден по-късно мъжът разбира от новините, че същия шок са преживели други, по-тежко пострадали от него, пътници. Подава жалба в полицията. А днес си извади и медицинско.

bTV показа на Николов любителските кадри, които са запечатали боя от четвъртък в същия автобус, когато бяха нападнати баща и син: „Едно 70-80 процента съм сигурен, че това лице и лицето, което мен ме нападна е един и същ"

Николов се надява нападателят да бъде осъден. "Доволен съм, че останах жив, въпреки раните, вида в който съм, след време ще мине. Важното е такива като този, който ме нападна да си намери мястото, да бъдат осъдени и да си получи заслуженото", смята той.

Утре съдът ще гледа мярката на младежа, задържан за нападението над бащата и сина.

Според психолога Росен Йорданов, бивш заместник-директор на Института по психология към МВР, обществото става толерантно към апатията, безразличието, агресията.

„Проблемът с агресията не се решава с бездействие”, заяви той и допълни, че ако някой от присъстващите в автобус 83 на 10 юни беше реагирал, вероятно нямаше да се стигне до нападението в четвъртък вечерта.