Неизвестният „саботьор” и „терорист”, който стреля по офис на „България без цензура” във вечерта на 1 март, се оказа 27-годишен мъж, който изпробвал новото си законно оръжие. По-рано в неделя лидерът на партията Николай Бареков се появи на пресконференция с бронежилетка. Той заподозря, че ГЕРБ и Бйко Борисов стоят зад нападението, ожали се, че на практика не разполага с личен живот и поясни, че синът му бил с него в атакувания офис.

Следобед от полицията съобщиха, че стрелецът е задържан в 4-о РУП. Той е произвел изстрели с газово оръжие. Към 22,30 ч сигнал за инцидента подал служител на охранителна фирма, охраняваща бизнес център „Хемус”. Пред полицаите охранителят мъжът заявил, че около 22,25 ч, докато е бил на работа, чул изстрел, идващ от ул. „Йоан Екзарх”. Веднага погледнал кадрите от охранителните камери и забелязал мъж, който се движи в посока ул. „Теодосий Търновски”. Мъжът спрял, вдигнал ръката си вертикално нагоре и произвел още 2 изстрела, след което се отдалечил. Охранителят дал подробно описание на мъжа.

На място е извършен оглед, при който са намерени и иззети три 9-милиметрови гилзи. Днес полицаите са задържали 27-годишния стрелец с инициали В. Р. Той е предал с протокол законния си газов пистолет. Мъжът признал, че стрелял, защото искал да изпробва новия си пистолет. Той е закупил газовото оръжие няколко дни по-рано и е подал документи за регистрацията му. Материалите по случая ще бъдат докладвани в Софийска районна прокуратура.

Преди тези детайли да станат ясни, Николай Бареков излезе със своя ексклузивна версия за случилото се. „Това, което се случи вчера, е вече най-остро и на-провокативно. Смятам, че е имало очакване да съм кабинета и като чуя тези изстрели, да скоча по очи и да се крия под бюрото – това е било целта”, обясни лидерът на „България без цензура” (ББЦ).

Бареков изтъкна и какъв е предполагаемият мотив за атаката срещу партията му. Най-логично било това да е казаното на конгреса на ББЦ от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, а именно - цялата кариера на Бойко Борисов се дължи на сараите ДПС и на Ахмед Доган. След това фундаментално разкритие и навръзвайки събитията, Бареков стигна до заключението, че е открил слабото място на лидера на ГЕРБ.