11-годишният Иван Боянов от монтанското село Якимово е бил жигосван с нагорещен пирон по гърба. Извършителят е 54-годишният Гено Г., който е бил арестуван от полицията.

На 6 декември вечерта мъжът бил сам с три от децата на приятелката си, с която живеел на семейни начала и двамата отглеждали четири деца в къща на отец Иван от Нови хан в село Якимово. В този момент жената била в болница с четвъртото дете.

Момчето палело клечки кибрит и съществувал риск да нарани малката си сестра. За да го накаже, Гено Г. го жигосал с нагорещен пирон.

Иван Боянов е приет в болницата в Лом с втора степен изгаряния по гърба си, съобщиха лекари от лечебното заведение.

Според него, това било наказание заради инцидент с по-малкото му братче. Когато децата били сами, Иван трябвало да запали печката, но без да иска изгорил другото дете. „Съблече ме ей тука, хвърли дрехите на леглото и почна да ме жигосва и аз бутнах тоя стол и го ударих в краката. И то имаше вънка малко сняг и аз легнах връз него, че много пареше, добавя той."

В близките дни предстои среща на отец Иван с инспектори от Детска педагогическа стая и криминалисти с настанените в къщите на отеца в село Якимово.

От „Закрила на детето" нямат данни за друго насилие в семейството. За случая разбрали късно, защото мъжът заплашил жената и момчето да мълчат. „Незабавно насилникът беше задържан за 24 часа от органите на реда и се образува досъдебно производство. Предупреден е да не се саморазправя с майката и да не доближава семейството", каза Светлин Георгиев, отдел "Закрила на детето".

Заради злоупотреби с алкохол Гено Г. вече е бил гонен веднъж от къщата, но бил прибран обратно понеже нямал къде да живее.