Вече има повдигнати обвинения за смъртта на 42-годишната Галя Халачева, която беше убита от тролейбусна жица на централен пловдивски булевард. Пловдивската окръжна прокуратура ще изправи пред съда шофьора на извънгабаритната платформа, която на 10 август миналата година скъса тролейбусните жици по булевард „Борис Априлов”, и неговия началник – управителя на фирмата-собственик на платформата.

Срещу двамата са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост. Ако бъдат признати за виновни, ги заплашват присъди от 2 до 8 г. затвор.

Според експертизата от досъдебното производство, платформата е превишавала допустимата височина с над 60 сантиметра. Тя не е била снабдена с необходимите разрешителни за превоз на извънгабаритен товар в тази част на града.

„Шофьорът има обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост, след като е нарушил правилата за движение по пътищата, и правилата за превоз на извънгабаритни товари. А управителят на дружеството е обвинен отново за причинена смърт по непредпазливост, но при допусната професионална небрежност, която се е изразила именно в неправилното превозване на тези товари, без да е съгласуван безопасен маршрут за преминаването им през града”. Това обясни пред bTV говорителят на Окръжна прокуратура-Пловдив Галина Андреева.